Wanneer een
familieopstelling?

wanneer een opstelling
wanneer een opstelling
Wanneer een fam. opstelling

Met familieopstelling krijg je inzicht in de diepere lagen die zich bevinden onder de patronen waar je in het dagelijks leven tegen aanloopt.
Alle problemen waar we tegenaan lopen kun je terugvinden binnen het familiesysteem, een opgelopen trauma of een collectief trauma.

Familiesysteem
Het familiesyteem is het systeem van het gezin van herkomst en alle voorouders. Alles wat in het familiesysteem is gebeurd kan zich opnieuw laten zien in de huidige generatie. Te denken valt dan aan gebeurtenissen in het familiesysteem zoals geheimen, abortus, verzwegen kinderen, religie, ongelukken, oorlog enz.
Jijzelf en kinderen (de huidige generatie) kunnen dan gevoelens van boosheid, buitengesloten worden, eenzaamheid, angst voelen.

Trauma
Een trauma loop je op gedurende je leven. Een trauma ontstaat als je niet kunt vechten of vluchten om jezelf in veiligheid te brengen. Dan volgt er bevriezing, je bent overgeleverd aan het gevaar. Wanneer je de hitte die ontstaat in je lichaam niet kunt ontladen (zoals bij dieren die het van zich af schudden) dan volgt een trauma en vervolgens een overlevingsmechanisme. Soms weet je niet dat je een trauma hebt opgelopen. Bijvoorbeeld als je heel jong bent en er geen herinneringen aan hebt zoals een geboortetrauma.

Collectief trauma
Het onderdrukken van vrouwen, hekserij of oorlogen zijn hier voorbeelden van. Dit ontvouwt zich tijdens een opstelling.

Patronen en thema’s waar je last van kunt hebben, waar een opstelling uitkomst kan bieden. 

Wanneer een fam. opstelling
Wanneer een fam. opstelling
Wanneer een fam. opstelling