Jaaropleiding
Familieopstellingen en Natuurcoaching

Jaaropleiding Familieopstellingen en Natuurcoaching

Ben je bereid om naast het leren faciliteren van de geweldige technieken familieopstellingen, natuurcoaching, ademwerk en lichaamswerk ook zelf een innerlijke reis te maken? Om goed te kunnen begeleiden ben jij het allerbelangrijkste instrument. Het aanleren van de theorie, vaardigheden en alle tools is belangrijk, maar nog belangrijker is jouw eigen ontwikkeling. De opleiding is daarom een mooie combinatie van theorie, het leren van alle benodigde vaardigheden, veel beoefenen en nabespreken, lichaamswerk, en lichaamsbewustheid ontwikkelen. En dat zowel indoor en outdoor.

Alle technieken die je in deze opleiding zelf leert toepassen, hoe simpel ook, brengen diepe processen op gang, ter ondersteuning van anderen. Met als doel thuis te komen in jezelf. Samen met Coen van Broekhoven, docent natuurcoaching, laten wij sowieso de meest essentiële thema’s en onderdelen voorbijkomen waar voor ons de oorsprong ligt van alle issues. Te weten: de Bron, vader, moeder en innerlijk kind/zielsdelen. Zodat jij ook jouw innerlijke reis maakt.

Natuurcoaching

Natuurcoaching betekent dat je een dimensie toevoegt aan het coachingsproces door naar buiten te gaan. De symboliek van de natuur is voortdurend betrokken bij dit coachingsproces. De combinatie van de rijkdom, de voordelen en het gebruik van de omgeving biedt zowel begeleider, degene die begeleid wordt en het begeleidingsproces veel kracht, diepgang, creativiteit en intuïtie. Waardoor de begeleiding heel natuurlijk gaat en de resultaten fenomenaal zijn.

Mede door voordelen zoals bi-laterale hersenstimulatie die plaatsvindt door het wandelen, dat een therapeutische uitwerking heeft, zoals ook gebruikt in EMDR therapie. En de energie, stofwisseling en natuurlijke omgeving die het lichaam ontspant en stimuleert. Waardoor het begeleidingsproces verdiept en versnelt. Je leert de eenvoudige krachtige basistechnieken, en diepgaande technieken als systemisch werk in de natuur. Deze technieken leer je toepassen op verschillende leefgebieden, zoals welzijn, relaties en loopbaan. Daarnaast is alles wat je leert door de eenvoud te integreren in je eigen beroep/professie.

 

Voor wie:

Voor iedereen die geïnteresseerd is in transformationeel werk. Of je het nu doet voor een eigen ontwikkelingsproces of het leren van het faciliteren van familieopstellingen, natuurcoaching en lichaamsgericht werk, deze opleiding is een verrijking voor jou persoonlijk en zal uiteindelijk altijd en overal aanwezig zijn, ongeacht of je er mee gaat werken of niet.

Eigen ontwikkelingsproces
Je werkt tijdens deze opleiding volop aan je eigen ontwikkeling en bewustwordingsproces. Gedurende de opleiding doen we meditaties, werken we aan lichaamsbewustwording en is er alle ruimte om je eigen thema’s in te brengen. 

Natuurcoach en begeleider familieopstellingen

Beide ambachten zijn in veel beroepen toe te passen. Of je nu rechter, docent, mediator, coach, therapeut, maatschappelijk werker of zorgverlener bent of dat je uiteindelijk als familieopsteller/natuurcoach gaat werken, het is overal toepasbaar. Als je eenmaal weet hoe systemen en de symbolieken van de natuur werken, zal je het in je dagelijks leven altijd met je meenemen. 

Verder staan wij voor een opleiding die gedegen in elkaar steekt zonder te veel poespas. Zo leer je op een zuivere, eerlijke en concrete manier te begeleiden. Veel aandacht gaat uit naar jou als begeleider en mens, want jij bent nou eenmaal het instrument die er voor zorgt dat de opstelling zich kan ontvouwen.

opleiding familieopstellingen
opleiding systemisch werken
Wie ben ik

Lichaamswerk

Onze maatschappij richt zich erg op onze cognitie. Wij hebben daarom al op jonge leeftijd geleerd dat ons hoofd/ hersenen het allerbelangrijkste is en dat we daar al onze antwoorden vinden op onze problemen en dingen waar we tegenaan lopen. Niets is minder waar, ons brein is veel minder belangrijk dan we denken, ook vinden we hier niet de antwoorden waar we vaak zo naar op zoek zijn om ons leven makkelijker te maken. Sterker nog ons brein brengt ons meestal op het verkeerde pad. Daarom besteden wij veel aandacht aan lichaamswerk, want ons lichaam liegt nooit. Daar vinden we de antwoorden op onze levensvragen. Daar kunnen we voelen wat wel en niet goed is voor onszelf. Het lichaam is tevens ons belangrijkste instrument bij het doen van opstellingen en natuurcoaching. Dus veel aandacht gaat tijdens de opleiding uit naar ons lichaam.

Wat kan de opleiding voor jou betekenen:

 • Je leert open naar jezelf en je medemens te kijken zonder oordeel.
 • Je krijgt inzicht in jouw dynamieken en onbewuste patronen.
 • Je leert te kijken naar dynamieken en onbewust verstorende en ziekmakende patronen van je medemens.
 • Je leert over de werking van sociale systemen.
 • Je leert opstellingen in een pure en verhelderende vorm te begeleiden zowel in groepen als één op één.
 • Je leert werken in en met de natuur.
 • De lessen, theorie, de groep en de oefeningen zorgen voor het vergroten van je zelfinzicht, bewustzijn en je lichaamsbewustzijn.

Wat ga je leren:

 • De krachtige basis en eenvoud van natuurcoaching door middel van het gebruik van de basisvragen en het reflecteren op de natuur.
 • De diepgaande voordelen van de natuur die effect hebben op het begeleidingsproces, de begeleider zelf en degene die wordt begeleid.
 • Praktische zaken die belangrijk zijn als je buiten begeleidt en de verschillende toepassingen.
 • Het gebruik van wandelen en stiltewandeling.
 • De krachtigste elementen inzetten: paden, kruisingen, obstakels en bomen.
 • Je gaat meteen zelf aan de slag, ervaart hoe het is om in de natuur gecoacht te worden en begeleid zelfstandig coachsessies in de natuur.
 • De krachtige basistechnieken toepassen op het gebied van stress/burn-out, relaties en loopbaan.
 • Verdiepende technieken: Actiewiel; spelen met verleden, heden en toekomst, waaronder invloeden op loopbaan; teruglopen naar de oorzaak van stress; relatiewandeling.
 • Systemisch werk in de natuur: hoe maak ik een opstelling in de natuur, en we werken met een relatie-opstelling.
 • Wat is een systeem en wie behoren er tot een familie-, of organisatiesysteem.
 • Theorie over de gewetens. Het persoonlijk geweten zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met ons familiesysteem. Dit geweten is voelbaar. Het collectief geweten zorgt ervoor dat er geen familieleden (ook uit eerdere generaties) buitengesloten worden. Het zorgt ervoor dat de groep (familie) een geheel blijft. Als er wel familieleden zijn buitengesloten kunnen er anderen, in de volgende generaties, worden opgeofferd om zo de groep compleet te houden. Dit geweten is niet voelbaar, wel waarneembaar. Het spiritueel geweten overstijgt de andere gewetens. Alles is eenheid en er is geen ‘ik’ en ‘jij’.
 • Het inleidend interview is het begin van een opstelling. Soms weet je met een paar woorden al voldoende om te starten en in andere gevallen heb je nog wat meer vragen nodig. We gaan dit veel oefenen.
 • Het kiezen van representanten. Met wie gaan we werken, hoeveel representanten zetten we neer, waar kunnen de representanten voor staan.
 • Waarnemen. Goed waarnemen vergt veel oefening. Wat zie je bij de representanten, welke lichaamstaal hebben ze, waar kijken ze naar, hoe kijken ze
 • Dynamieken herkennen en testen. We gaan verder oefenen in het waarnemen en testen van de dynamieken.
 • Het afsluiten van een opstelling. Wanneer sluiten we een opstelling af. Daar is een moment voor, anders vloeit de energie en de kracht uit de opstelling.
 • We gaan voor het eerst werken met interventies en interventie zinnen.
 • De beweging van de Geest. Dit is een intense vorm van opstellen en kan daardoor een diepgaande helende beweging op gang brengen. Deze vorm vraagt van de begeleider een volledige aanwezigheid en terughoudendheid.
 • Systemisch werk in de natuur: verdieping op systemisch werk door te werken met Voice Dialogue, een unieke opstelling gericht op de vader/moeder-wonden (waar de oorsprong ligt van alle problematiek in het leven), en innerlijk kindwerk.
 • Ruimte voor behoeften en vragen omtrent natuurcoaching vanuit de groep.
 • Abstracties opstellen. Deze opstellingen lenen zich voor het opstellen van minder grijpbare zaken, zoals emoties, gevoel, talenten, ‘dat wat blokkeert’, het geheim of het lot. Maar ook het geboorteland, een ziekte of een aandoening.
 • Systemisch werk in de natuur: verdieping op systemisch werk met een unieke opstelling gericht op het terug contact maken met de Bron, in je ware zelf.
 • Ruimte voor behoeften en vragen omtrent natuurcoaching vanuit de groep.

 

 • Veel cursisten kijken altijd erg uit naar dit blok. In dit blok gaan we leren hoe je op verschillende manieren één op één kunt werken met een cliënt. Ook werken we met gastcliënten om zoveel mogelijk met onderstaande methodes te oefenen.
  * vloerankers
  * poppetjes
  * opstelling ‘in the mind’

 

 • Zelf een ademsessie en een Body Drum Release ondergaan.
 • Een ademsessie begeleiden waarbij je werkt met ononderbroken ademhalen (holotropic breathing). Ademhaling werkt direct op vastzittende blokkades en patronen.
 • De werking van Body Drum Releasing ontdekken en leren toepassen. Een techniek waarbij ge-trommeld wordt op het lichaam. Waardoor op natuurlijke wijze allerlei inzichten, emoties en blokkades worden opgetrommeld, zowel mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch.
 • In deze opstelling gaan we kijken hoe jij je verhoudt tot systemisch werk. We kunnen niet alleen kijken naar jou en systemisch werk, maar ook naar hoe het zich verhoudt tot jouw huidige baan of eigen praktijk.
 • Ruimte voor alle vragen die spelen m.b.t. de verschillende vormen van begeleiding.
opleiding
opleiding
opleiding

Praktische en overige informatie

Locatie:
Midden in het land.

Lestijden
De lestijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur.

Lunch, koffie, thee en lekkers
De lunch is inbegrepen op dagen dat we binnen werken. Tussendoor zal er koffie, thee, water en lekkers zijn. Tijdens de natuurdagen neem je je eigen lunch mee, zodat we buiten kunnen blijven. Mochten er dieetwensen zijn, dan kun je dat doorgeven bij jouw aanmelding.

Tarieven
Volg je de opleiding de 1e keer dan zijn de kosten: 3300,- euro.

Studiemateriaal
Je ontvangt op de eerste lesdag een reader Familieopstellingen waar alle informatie en oefeningen in staan. Daarnaast ontvang je per mail een reader natuurcoaching. En een lijst met boeken die we aanrden omdat die ons veel inspiratie hebben gebracht. Die lijst  is vrijblijvend.

Lesdagen
16 lesdagen verdeeld over 8 blokken. Dus 2 dagen per blok.
1 keer per maand zijn er 2 lesdagen, op een donderdag en vrijdag.

Oefenen
Daarnaast is het raadzaam om een oefengroep op te richten om tussen de blokken door met andere cursisten 1 tot 2 keer per maand te oefenen. Veel oefenen is belangrijk om het vak goed te leren.

Groepsgrootte
Minimaal 8 en maximaal 20 deelnemers.

Niveau opleiding
Deze opleiding is voor iedereen want dit ambacht is voor iedereen te leren. Het vraagt oefening en de bereidheid tot persoonlijke ontwikkeling om dit ambacht uit te kunnen dragen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om een goede opstelling en natuurcoachsessie te begeleiden. Als je eenmaal de opleiding hebt afgerond heb je een gedegen basis en is het een kwestie van heel veel doen.

Aanwezig als representant bij mijn workshops
Ik geef meerdere keren per maand workshops familieopstellingen, waarvan 5 per maand voor mijn eigen bedrijf. Die worden gehouden op verschillende locaties Lochem, Amersfoort, Zwolle, Nijmegen en Amsterdam (zie agenda). Je kunt veel leren en ervaren als je regelmatig als representant deelneemt aan de workshops. Ik wil je daarom de mogelijkheid bieden om voor 10,00 euro als representant deel te nemen aan mijn workshops.

Data:
2
5/26 april ; 16/17 mei ; 6/7 juni ; 4/5 juli ; 12/13 september ; 17/18 oktober ; 7/8 november ; 19/20 december.

Kwaliteitsregister CRKBO
Deze opleiding is geregisterd bij het CRKBO en daarmee vrijgesteld van BTW

Inschrijfformulier jaaropleiding Familieopstellingen en Natuurcoaching

Toelichting:
Nadat Samen Systemisch Werken het inschrijfformulier heeft ontvangen, krijg je per mail een factuur voor inschrijfgeld (10 % van het totaalbedrag). Als de factuur betaald is, is je plaats in de opleiding gereserveerd voor je. Twee maanden voor aanvang van de opleiding dient het resterende bedrag betaald te worden. Deze nota ontvang je per mail.

Ik kijk er naar uit je (weer) te ontmoeten!

Hartelijke groeten,

Coen & Yvonne