Jaaropleiding
Familieopstellingen januari 2025

Jaaropleiding Familieopstellingen

Ben je bereid om naast het leren van het mooie ambacht familieopstellingen ook in jouw eigen spiegel te kijken en mee op pas te gaan? Om goed te kunnen begeleiden ben jij het allerbelangrijkste instrument. Het aanleren van de theorie, vaardigheden en alle tools is belangrijk, maar nog belangrijker is jouw eigen ontwikkeling. Hoe meer je kunt kijken door een zuivere bril, des te makkelijker zullen jouw opstellingen verlopen. De opleiding is daarom een mooie combinatie van theorie, het leren van alle benodigde vaardigheden, veel beoefenen van het ambacht opstellingen en nabespreken, lichaamswerk, meditatie en lichaamsbewustheid ontwikkelen. Alle facetten komen gedurende de hele opleiding afwisselend tijdens alle opleidingsdagen aan bod. 

Voor wie:

Voor iedereen die geïnteresseerd is in familiesystemen. Of je het nu doet voor een eigen ontwikkelingsproces of het leren van het ambacht familieopstellingen, deze opleiding is een verrijking voor jou persoonlijk en zal uiteindelijk altijd en overal aanwezig zijn, ongeacht of je er mee gaat werken of niet.

Eigen ontwikkelingsproces
Je kunt tijdens deze opleiding volop aan je eigen ontwikkeling en bewustwordingsproces werken. Gedurende de opleiding doen we meditaties, werken we aan lichaamsbewustwording en is er voldoende mogelijkheid om je eigen thema’s in te brengen. 

Het leren van het ambacht begeleider van familieopstellingen

Dit ambacht is in veel beroepen toe te passen. Of je nu rechter, docent, mediator, coach, maatschappelijk werker of zorgverlener bent of dat je uiteindelijk als familieopsteller gaat werken, het is overal toepasbaar. Als je eenmaal weet hoe systemen werken, zal je het in je dagelijks leven altijd met je meenemen. 

Verder sta ik voor een opleiding die gedegen in elkaar steekt zonder te veel poespas. Zo leer je op een zuivere, eerlijke en concrete manier opstellingen te begeleiden. Veel aandacht gaat uit naar jou als begeleider en mens, want jij bent nou eenmaal het instrument die er voor zorgt dat de opstelling zich kan ontvouwen.

opleiding familieopstellingen
opleiding systemisch werken
Wie ben ik

Lichaamswerk

Onze maatschappij richt zich erg op onze cognitie. Wij hebben daarom al op jonge leeftijd geleerd dat ons hoofd/ hersenen het allerbelangrijkste is en dat we daar al onze antwoorden vinden op onze problemen en dingen waar we tegenaan lopen. Niets is minder waar, ons brein is veel minder belangrijk dan we denken, ook vinden we hier niet de antwoorden waar we vaak zo naar op zoek zijn om ons leven makkelijker te maken. Sterker nog ons brein brengt ons meestal op het verkeerde pad. Daarom besteed ik veel aandacht aan lichaamswerk, want ons lichaam liegt nooit. Daar vinden we de antwoorden op onze levensvragen. Daar kunnen we voelen wat wel en niet goed is voor onszelf. Het lichaam is tevens ons belangrijkste instrument bij het doen van opstellingen. Dus veel aandacht gaat tijdens de opleiding uit naar ons lichaam.

Wat kan de opleiding voor jou betekenen:

 • Je leert open naar jezelf en je medemens te kijken zonder oordeel.
 • Je krijgt inzicht in jouw dynamieken en onbewuste patronen.
 • Je leert te kijken naar dynamieken en onbewust verstorende en ziekmakende patronen van je medemens.
 • Je leert over de werking van sociale systemen.
 • Je leert opstellingen in een pure en verhelderende vorm te begeleiden zowel in groepen als één op één.
 • Je leert systemisch coachen.
 • De lessen, theorie, de groep en de oefeningen (zowel systemische oefeningen als persoonlijke oefeningen) zorgen voor het vergroten van je zelfinzicht, bewustzijn en je lichaamsbewustzijn.

Wat ga je leren:

 • Bespreken van de innerlijke houding. Dit zal een groot aandachtspunt zijn van de opleiding.
 • Wat is een systeem en wie behoren er tot een familie-, of organisatiesysteem.
 • Theorie over de gewetens. Het persoonlijk geweten zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met ons familiesysteem. Dit geweten is voelbaar. Het collectief geweten zorgt ervoor dat er geen familieleden (ook uit eerdere generaties) buitengesloten worden. Het zorgt ervoor dat de groep (familie) een geheel blijft. Als er wel familieleden zijn buitengesloten kunnen er anderen, in de volgende generaties, worden opgeofferd om zo de groep compleet te houden. Dit geweten is niet voelbaar, wel waarneembaar. Het spiritueel geweten overstijgt de andere gewetens. Alles is eenheid en er is geen ‘ik’ en ‘jij’.
 • Fenomenologisch waarnemen: handelen in het moment, in het nu.
 • Meditatie, lichaamswerk en lichaamsbewustwording.
 • Uitleg genogram.
 • Het inleidend interview is het begin van een opstelling. Soms weet je met een paar woorden al voldoende om te starten en in andere gevallen heb je nog wat meer vragen nodig. We gaan dit veel oefenen.
 • Het kiezen van representanten. Met wie gaan we werken, hoeveel representanten zetten we neer, waar kunnen de representanten voor staan.
 • Waarnemen. Goed waarnemen vergt veel oefening. Wat zie je bij de representanten, welke lichaamstaal hebben ze, waar kijken ze naar, hoe kijken ze?
 • Meditatie, lichaamswerk en lichaamsbewustwording.
 • Vanaf dit blok gaan we werken met gastcliënten (zie onderaan uitleg gastcliënten).
 • Dynamieken herkennen en testen. We gaan verder oefenen in het waarnemen en testen van de dynamieken.
 • Het afsluiten van een opstelling. Wanneer sluiten we een opstelling af. Daar is een moment voor, anders vloeit de energie en de kracht uit de opstelling.
 • Primaire-, secundaire- en overgenomen emoties (verstrikkingen). Om met cliënten te kunnen werken is het belangrijk om te herkennen in welke emotie de cliënt zich bevindt. We gaan oefenen in het herkennen van de emoties en wat we kunnen doen om iemand in een emotionele toestand te brengen waarmee gewerkt kan worden.
 • We gaan voor het eerst werken met interventies en interventie zinnen.
 • Meditatie, lichaamswerk en lichaamsbewustwording.
In dit blok komen we verschillende vormen van werken met opstellingen tegen.
 • De beweging van de Geest. Dit is een intense vorm van opstellen en kan daardoor een diepgaande helende beweging op gang brengen. Deze vorm vraagt van de begeleider een volledige aanwezigheid en terughoudendheid.
 • Abstracties opstellen. Deze opstellingen lenen zich voor het opstellen van minder grijpbare zaken, zoals emoties, gevoel, talenten, ‘dat wat blokkeert’, het geheim of het lot. Maar ook het geboorteland, een ziekte of een aandoening.
 • Meditatie, bewustwording en lichaamsbewustwording.
Veel cursisten kijken altijd erg uit naar dit blok. In dit blok gaan we leren hoe je op verschillende manieren één op één kunt werken met een cliënt. Ook werken we met gastcliënten om zoveel mogelijk met onderstaande methodes te oefenen.
 • vloerankers
 • poppetjes
 • opstelling ‘in the mind’
 • meditatie, lichaamswerk en lichaamsbewustwording.
Vanaf blok 3 zullen we veel met gastcliënten werken. In blok 6 zal de hele opstelling van een gastcliënt door de cursist worden begeleid. Je hoeft het zeker nog niet volledig te kunnen en al je medecursisten en je trainer kunnen je helpen als je er even niet uitkomt.
 • meditatie, bewustwording en lichaamswerk

De vorm ‘Life Integrated Proces’ (LIP) is ontwikkeld door Wilfried Nelles, een bekende Duitse opsteller.

Tijdens deze vorm wordt jij opgesteld met 3 representanten.
De 3 representanten zijn:

 • 1 voor het ongeboren kind
 • 1 voor het opgroeiende kind
 • 1 voor de adolescent

In deze periodes van je leven kunnen er veel gebeurtenissen plaatsvinden die invloed hebben op jouw leven. Dit is een mooie manier om een aantal aspecten uit deze levensfases alsnog te bekijken, je er bewust van te worden en ze mogelijk te verwerken.

In deze opstelling ga je vanuit je volwassen positie (het nu) open kijken naar deze levensfases. Dus zonder oordeel, zonder schaamte, zonder spijt en zonder verwijt, ervan uitgaande dat alle gebeurtenissen die er plaatsvinden in jouw leven niet voor niks zijn en dat het leven precies zo gaat als het moet gaan.
Pas als je de gebeurtenissen helemaal kunt aanvaarden zoals ze zijn gegaan kunnen ze van jou loskomen en heeft het geen invloed meer op jouw dagelijkse leven. Dit kan een heel proces zijn. 

Heel vaak willen cursisten graag een bepaalde vorm van opstellen nog een keer zien of oefenen onder begeleiding. In dit gehele blok is daar volop ruimte voor.

In deze opstelling gaan we kijken hoe jij je verhoudt tot systemisch werk. We kunnen niet alleen kijken naar jou en systemisch werk, maar ook naar hoe het zich verhoudt tot jouw huidige baan of eigen praktijk.

Daarna volgt een mooie afsluiting na deze intensieve opleiding, want nu zijn jullie geen cursisten meer maar collega’s geworden! 

opleiding
opleiding
opleiding

Data

Blok 1: 23  en 24 januari
Blok 2: 13 en 14 februari
Blok 3: 13 en 14 maart
Blok 4: 10 en 11 april
Blok 5: 15 en 16 mei
Blok 6: 12 en 13 juni
Blok 7: 10 en 11 juli
Blok 8: 4 en 5 september
Blok 9: 2 en 3 oktober 

Praktische en overige informatie

Locatie:
Bijzondere plekken
Barchman Wuytierslaan 51
3819 AB Amersfoort

Lestijden
De lestijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 9.30 uur is de inloop en staat de koffie en thee klaar.

Lunch, koffie, thee en lekkers
De lunch is inbegrepen. Mochten er dieetwensen zijn, dan kun je dat doorgeven bij jouw aanmelding. Tussendoor zal er koffie, thee, water en lekkers zijn.

Tarieven
Volg je de opleiding de 1e keer dan zijn de kosten: 3500,- euro
Volg je de opleiding de 2e keer dan zijn de kosten: 2150,- euro
Ik hanteer een vroegboekkorting van 200,- euro als je je aanmeldt voor 1 oktober 2024

Studiemateriaal
Je ontvangt op je eerste lesdag een reader waar alle informatie en oefeningen in staan. Verder werken we met het boek van Elmer Hendrix, ‘Zinnen die de ziel raken’. Dit is een praktisch boek waar systemische zinnen in staan die we gebruiken bij opstellingen.

Studiebelasting en literatuur
18 lesdagen verdeeld over 9 blokken. Dus 2 dagen per blok.
1 keer per maand zijn er 2 lesdagen, meestal op een donderdag, vrijdag of zaterdag.
Daarnaast is het raadzaam om een oefengroep op te richten om tussen de blokken door met andere cursisten 1 tot 2 keer te oefenen. Veel oefenen is belangrijk om het vak goed te leren.

Literatuur
Voor de een is het lezen van boeken verhelderend en geeft het inzichten en iemand anders heeft weer een heel andere vorm voor het verkrijgen van inzichten. Het is dus zeker niet verplicht om onderstaande boeken te lezen. Doe het alleen als het voor jou helpend is en je er plezier aan beleeft.

 • De boeken van Bert Hellinger
 • De boeken van Elmer Hendrix
 • De Fontein, vind je plek; Els van Steijn
 • Jij hoort bij ons; Marianne Franke Gricksch
 • Zelfs als het mijn leven kost; Stephan Hausner
 • Het leven kent geen weg terug; Wilfried Nelles

Persoonlijke ontwikkeling

 • De boeken van Eckart Tolle
 • Het ego doorzien; Ramesh Balsekar
 • Nou en; Ramesh Balsekar
 • Dat wat ik ben; Shri Nisargadatta Maharaj
 • Moeiteloos geluk; Alexander Zollner

Groepsgrootte
Minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers.

Niveau opleiding
Deze opleiding is voor iedereen want dit ambacht is voor iedereen te leren. Het vraagt oefening en de bereidheid tot persoonlijke ontwikkeling om dit ambacht uit te kunnen dragen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om een goede opstelling te begeleiden. Als je eenmaal de opleiding hebt afgerond heb je een gedegen basis en is het een kwestie van heel veel doen.

Aanwezig als representant bij mijn workshops
Ik geef meerdere keren per maand workshops familieopstellingen, waarvan 5 per maand voor mijn eigen bedrijf. Die worden gehouden op verschillende locaties Lochem, Amersfoort, Zwolle, Nijmegen en Amsterdam (zie agenda). Je kunt veel leren en ervaren als je regelmatig als representant deelneemt aan de workshops. Ik wil je daarom de mogelijkheid bieden om voor 10,00 euro als representant deel te nemen aan mijn workshops.

Partner en gastcliënten:
Partner
Het is bijna onmogelijk om uit te leggen hoe een opstelling werkt en natuurlijk begrijp ik dat je alles wat je ziet en meemaakt graag wil delen met je partner. Daarom mag je partner éénmalig een dag deelnemen aan de opleiding.
Dit is tegen een onkostenvergoeding voor de koffie, thee en lunch.

Gastcliënten
Gedurende de hele opleiding wordt er veel opgesteld en geoefend met elkaar. Vanaf blok 3 gaan we steeds meer werken met gastcliënten. Het is daarom fijn als je gastcliënten aandraagt, zodat jullie veel kunnen oefenen.

Data:
9 blokken van 2 dagen. In totaal 18 dagen
Zie agenda opleiding familieopstellingen.

Kwaliteitsregister CRKBO
Deze opleiding is geregisterd bij het CRKBO en daarmee vrijgesteld van BTW

Inschrijfformulier jaaropleiding Familieopstellingen Juni

Toelichting:
Nadat Samen Systemisch Werken het inschrijfformulier heeft ontvangen, krijg je per mail een factuur voor het volledige bedrag. Na betaling van het volledige bedrag, is je plaats in de opleiding gereserveerd voor je. Deze nota ontvang je per mail.

Ik kijk er naar uit je (weer) te ontmoeten!

Hartelijke groeten,

Coen & Yvonne